dijous, 31 de gener del 2019

Abans que siguem res

             
                                                     ABANS QUE SIGUEM RES
                             (Et dono les ganes de viure que duc al fons d'aquestes butxaques)

Et dono les paraules que no t’he dit, per si les goses llegir, i un tros de paper per si volguessis escriure’m. Et dono un paraigua, per si plou i has d’anar a algun lloc i no hi ha prou balcons que et facin d’aixopluc. Uns mitjons gruixuts perquè no caminis descalç per aquest terra glaçat. Et dono una nit que duri vuit llunes. Una mica de la meva veu, per si mai et falla la teva. Un nosaltres cosit amb les mans de dos aprenents. Una cançó senzilla que puguem cantar tots dos sense perdre el ritme, ni el compàs. Et dono les ganes de viure que duc al fons d’aquestes butxaques.  


Regala’m, si et va bé, una engruna del teu temps. Un vespre de març passejant per Calafell. Un dissabte on, en una ciutat nova, sortim de festa fins que surti el sol. Que siguin els teus llavis i les teves mans els que em diguin bon dia. Un matí fent el cafè, on despentinats remenem calaixos buscant el sucre o baixem al supermercat per comprar la llet. Que tornem al llit i des de la finestra vegem com s’enfilen els roures i les alzines. Gairebé en podem tocar les branques si ens hi apropem i allarguem la mà. Que fem l’amor lentament. Que la intensitat ens faci d’embranzida. Tant és el que arribarà demà, ja ho veus, ni tinc presses ni duc cap rellotge al canell.

El que voldria compartir potser morirà abans de ser. Un sastre amb bon ofici haurà de descosir-nos. Tancaré la finestra, i la branca del roure serà orfe d’estornells. Davant del vidre, xiularé la cançó com si l’haguéssim fet nostra.
    Gemma Ventura Farré

     1. Fes un resum d'aquest text.

Tracta sobre una dona que vol tot per la seva parella, vol donar-li les ganes per viure i que tot sigui còmode per ell i diu que sempre per tot ella estarà allà.     
 2. Escriu el tema en una sola paraula.
       Dedicació 
  
     3. A qui li podries dirigir aquestes paraules del teu entorn familiar o d'amics? Per què?
     Li dirigiria aquestes paraules a aquestes tres persones perquè son molt importants per jo:
     La meva mare perquè tenc molt bona relació amb ella i me ajuda en tot lo que pot i mes.
     La meva millor amiga perquè encara que hagi passat el temps sempre segueix amb jo per tot.
     I a la meva parella perquè estem molt be junts i esper que sigui aixi durant molt de temps.
 

  4. Explica què intenta dir l'autora amb aquesta frase: "Et dono les ganes de viure que duc al fons d'aquestes butxaques". Justifica la teva resposta.

Que farà tot lo possible per ajudar-li i que estigui be.
Resultat d'imatges de llegir
     1. Explica el darrer llibre que hagis llegit: títol, contingut, final. Què és el que més et va agradar?
 Coraline

L'endemà de mudar-se de casa, Coraline explora les catorze portes de la seva nova casa. Tretze es poden obrir amb normalitat, pero la catorzena està tancada i tapiada. Quan per fi aconsegueix obrir-la, Coraline es troba amb un passadís secret que la condueix a una altra casa tan semblant a la seva que resulta esgarrifosa. No obstant això, hi ha certes diferències que criden la seva atenció: el menjar és més rica, les joguines són tan desconeguts com meravellosos i, sobretot, hi ha una altra mare i un altre pare que volen que Coraline es quedi amb ells, es converteixi en la seva filla i no marxi mai.

Resultat d'imatges de resumen libro coralineEl que mes m'ha agradat del llibre ha estat la fantasia que té i que està basat en una pelicula i com la vaig veure de petita, em va cridar l'atenció i vaig voler llegir-lo.
















 2. Quina temàtica és la teva predilecta a l'hora de llegir? Per què? Cerca per la xarxa llibres amb aquesta temàtica que t'agradaria llegir. Penja'n imatges.

La poesia me encanta i llibres que tractin sobre fantasia també.
Altre tema que també me crida molt la atenció i me encanta es llibres sobre nutrició o deports.
 
Imatge relacionada
Resultat d'imatges de libros de nutricionResultat d'imatges de libros fitnessIndomable: Diario de una chica en llamas (Tapa dura)          

dimarts, 22 de gener del 2019

Futur...

Resultado de imagen de futuro
Resultado de imagen de futur

   1. Fes una entrada on expliquis el que t'agradaria fer en el teu futur. Penja imatges també que hi facin referència.
M'agradaria viatjar molt , sobre tot coneixer :
Resultat d'imatges de australiaResultat d'imatges de turquia
Resultat d'imatges de romaResultat d'imatges de brasilResultat d'imatges de etc..

Tambe me agradaria poder tenir el titol de l'actividad fisica i deportiva ,seguir fent deport i tenir un pis per jo.
Resultat d'imatges de deportesImatge relacionada
Imatge relacionada

dijous, 17 de gener del 2019

Dossier tema 3

Resultat d'imatges de dimarts

 1. Fes un resum, acompanyat d'imatges del tema 3. 
TEMA 3 
 
Júlia López Valera (Institut Banús)
REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: resultat d’un conjunt de
canvis econòmics i tecnològics interrel...



1. La revolució demogràfica
A partir de la segona meitat del segle XVII, la població europea va augmentar de manera considerable. El 1750, Europa tenia 140 milions d’habitants; l’any 1800, 187 milions, i l’any 1850 va assolir els 266 milions.
Aquest augment de la població, conegut com a revolució demogràfica, va ser degut a causes diferents:
  • L’augment de la producció d’aliments.
  • El millorament de la higiene i els progressos de la medicina. Les grans pestes i les epidèmies van anar desapareixent.
  • La disminució de la mortalitat i un augment lleuger de la natalitat.
    Gràcies a tot això, l’esperança de vida va passar de ser de 38 anys, a la darreria del segle XVIII, a 50 anys a la fi del XIX.

La revolució agrícola
L’augment de la població va provocar un augment de la demanda d’aliments. Per aquesta raó, els preus dels productes agrícoles es van apujar. Els propietaris de les terres van intentar augmentar la producció amb la introducció de millores importants:
  • Es van introduir les màquines agrícoles: segadores, sembradores i trilladores (separar el gra de la palla).
  • Es va substituir l’any de guaret (repòs de la terra de conreu) pel conreu de plantes farratgeres per al bestiar. D’aquesta manera no es deixava cap tros de terra sense conrear.
  • Es van introduir nous conreus (el blat de moro i la patata).

    2. Les màquines, el vapor i les fàbriques
    En la Revolució Industrial va ser fonamental la innovació tecnològica. El 1769, James Watt va inventar la màquina de vapor, que feia servir el carbó per obtenir vapor d’aigua. La força del vapor era capaç de moure les màquines.
    Aviat es van necessitar gran edificis, les fàbriques, on es concentraven els treballadors i les màquines.
    2.2 La indústria tèxtil
    A la Gran Bretanya, la primera indústria que es va mecanitzar va ser la indústria tèxtil cotonera, dedicada a l’obtenció del fil (filat) i del teixit. Per aconseguir un increment de la producció es van incorporar una sèrie d’innovacions.
    -Les noves màquines de filar, que proporcionaven molta més quantitat de fil en menys temps.
    -La llançadora volant (1733), que va fer més ràpid el funcionament del teler. I el teler mecànic (1785), que ja teixia amb molta rapidesa.
    2.3 El carbó i el ferro: la siderúrgia
    Un altre sector molt important en la Revolució Industrial va ser la siderúrgia, que es dedicava a l’obtenció del ferro.
    Per obtenir ferro s’utilitzava tradicionalment carbó vegetal, procedent de la fusta, que tenia poc valor calorífic. Va ser molt important la seva substitució per un carbó mineral, el carbó de coc, que s’obté de l’hulla i té un gran poder calorífic.
    La demanda de ferro va augmentar perquè es va utilitzar per a la fabricació de les eines agrícoles, les noves màquines, el ferrocarril, etc.

    3. La revolució dels transports
    El ferrocarril i el vaixell de vapor
    L’increment de la producció agrària i la producció industrial va fer necessari que les mercaderies arribessin ràpidament a la població. Això es va aconseguir gràcies a la creació de transports més ràpids com el ferrocarril i el vaixell de vapor.
    El ferrocarril ja es feia servir a les mines per transportar el mineral en vagonetes que es movien sobre rails. La gran innovació va ser la locomotora del britànic Stephenson (1829), que movia el ferrocarril por mitjà d’una màquina de vapor.

    4. El  capitalisme industrial
    4.1 El liberalisme i el capitalisme
    La Revolució Industrial es va basar en el capitalisme com a sistema econòmic i en el liberalisme com a doctrina política que el justificava. L’economista Adam Smith va establir els principis del liberalisme econòmic:
  • L’economia funciona per l’interès personal d’aconseguir el benefici màxim.
  • Els preus s’estableixen per l’equilibri entra oferta i demanda. L’oferta és la quantitat de productes a vendre. La demanda és la quantitat de productes que els consumidors volen comprar.
  • L’economia ha de funcionar sense la intervenció de l’Estat.
    El capitalisme industrial es basa en els principis següents:
  • Els mitjans de producció (fàbriques, maquinària, béns produïts) són propietat privada.
  • Els propietaris dels mitjans de producció són una minoria que forma part de la burgesia.
  • Els obrers i obreres treballen a les fàbriques a canvi d’un salari.
    En el sistema capitalista es produeixen de manera cíclica crisis econòmiques greus que s’inicien quan els estocs (mercaderies en dipòsit) s’acumulen a les fàbriques per manca de compradors. Aleshores, els propietaris han d’acomiadar els obrers i sorgeix l’atur.

    4.2 Els bancs
    Els bancs van ser fonamentals per al desenvolupament del capitalisme, Els estalviadors hi dipositaven tots els seus diners, i els bancs prestaven aquests diners als empresaris que volien instal·lar fàbriques o comprar maquinària nova.
    De vegades, una sola persona no tenia prou diners (capital) per tirar endavant una empresa. Van sorgir així les societats anònimes. En una societat anònima el capital que es necessita es divideix en parts o accions. La compra i venda d’accions es fa a la borsa de valors.
     5.La segona fase de la industrialització
    5.1 Les noves fonts d’energia i les noves indústries
    A la darreria del segle XIX es va iniciar la Segona Revolució Industrial. A més de la Gran Bretanya, es van industrialitzar altres potències com Alemanya, els Estats Units i el Japó.
    Durant aquesta etapa es van difondre dues noves fonts d’energia que van substituir el carbó: l’electricitat i el petroli.
  • L’electricitat es produïa en centrals hidroelèctriques i es va aplicar a la indústria, als transports (ferrocarril…), a les comunicacions (ràdio, telèfon, telègraf) i la il·luminació.
  • El petroli va començar a extreure’s als EUA i es va aplicar com a combustible per als automòbils, els vaixells i els avions.
En aquesta època les indústries es van diversificar:
  • La indústria metal·lúrgica va adquirir una gran importància a causa de la producció d’acer inoxidable i d’alumini.
  • Va néixer la indústria de l’automòbil, i Henry Ford va començar a fabricar cotxes utilitaris als Estats Units.
  • La indústria química (adobs, pesticides, dinamita, tints, fàrmacs…) es va desenvolupar especialment a Alemanya.
  • Finalment, gràcies a la utilització del ciment armat es van poder construir els primers gratacels.
5.2 Una nova organització industrial
Les indústries van cercar noves formes per produir més, més de pressa i més barat. Això es va aconseguir amb la fabricació en sèrie, un mètode de treball anomenat taylorisme. El taylorisme consistia a dividir les etapes de producció en tasques fetes per màquines de gran precisió. Cada obrer/a s’especialitzava en el maneig d’una màquina.
Les indústries necessitaven cada vegada més renovar la maquinària. Això requeria molts diners, i per això les petites fàbriques van anar desapareixent. La producció va quedar a mans de les grans empreses i es va generar la concentració industrial.

6.La nova societat industrial
El sistema industrial va establir una societat de classes diferenciades per la riquesa:
6.1 La burgesia i els obrers
La burgesia apareix com un grup poderós, propietari de les indústries i dels negocis. La seva forma de vida va esdevenir un model a imitar.
Se’n poden distingir tres sectors:
  • Gran burgesia, integrada per banquers i propietaris de grans fàbriques.
  • Burgesia mitjana, integrada per funcionaris, comerciants i professionals liberals com ara metges o advocats.
  • Petita burgesia, formada per un gran nombre d’empleats i botiguers.
Els obrers de les fàbriques formaven el proletariat industrial, un grup molt nombrós. No existien lleis que els protegissin i per això les seves condicions de treball eren molt dures: salari escàs; jornada laboral de 12 a 14 hores diàries; un treballador malalt o en atur no cobrava; les dones i els infants treballaven, però percebien un salari més baix que el dels homes…
6.2 Les primeres associacions obreres
A la darreria del segle XVIII van néixer a la Gran Bretanya les primeres Societats de Socors Mutus, associacions de treballadors per ajudar-se en cas de malaltia o d’atur.
L’any 1825, a la Gran Bretanya va néixer el primer sindicat. La finalitat dels sindicats era lluitar per aconseguir per als obrers la reducció de la jornada laboral, millores salarials, la regulació del treball infantil i el dret d’associació.
7.El marxisme, l’anarquisme i l’internacionalisme
7.1 El marxisme i l’anarquisme
A mitjan segle XIX, dos teòrics alemanys, Karl Marx i Friedrich Engels van denunciar l’explotació del proletariat i van defensar la necessitat d’una revolució obrera amb els objectius següents:
  • Acabar amb el capitalisme i amb la propietat privada.
  • Aconseguir el poder polític per al proletariat.
  • Arribar a una societat comunista, sense classes socials.
A partir de 1870, els marxistes van proposar la creació de partits obrers socialistes. Si els seus representants eren elegits en les eleccions, podrien aconseguir progressos importants, com ara el sufragi universal o la jornada laboral de vuit hores.

Els anarquistes sostenien l’eliminació de la propietat privada, la defensa de la propietat col·lectiva i una societat sense classes. Però es diferenciaven dels marxistes pels trets següents:
  • La defensa de la llibertat individual.
  • El rebuig de l’autoritat, especialment la de l’estat.
  • L’oposició als partits polítics i a la participació en les eleccions.
Alguns anarquistes van atacar violentament la burgesia, l’exèrcit, l’estat i l’Església. Uns altres van lluitar a través de sindicats revolucionaris (anarcosindicalisme).

7.2 L’internacionalisme
Els marxistes i els anarquistes dels diferents països van veure la necessitat d’unir-se en una associació internacional. Units tindrien més força per lluitar a favor de la classe obrera.
 L’any 1864 es va crear l’Associació Internacional de Treballadors (I Internacional); i el 1889 es va fundar la II Internacional, que va crear alguns dels símbols del moviment obrer, com l’himne de La Internacional i la festa del Primer de Maig.

Exercicis dossier tema 3

Resultat d'imatges de dilluns


     1. Fes tots els exercicis que trobis al dossier, tema 3.

Pàg. 1, ex. 1, 2, 3
1.On i quan es va produir la Revolució Industrial ?
Es va produir a Gran Bretanya a mitjan segle XVIII

2.En que es basava el nou sistema capitalista?
Es basava en la propietat privada i en el lliure iniciativa 

3.Fixa't en l'eix cronològic i digues
 -En quin any es va inventar la maquina de vapor?
-En quin període es va produir l'electricitat?

        2, ex. 1, 2, 3, 4

        3, ex. 1, 2

        7, ex. 1, 2, 3, 4

        10, ex. 1, 2, 3, 4

        11, ex. 1, 2, 3

dijous, 10 de gener del 2019


 1. Observa aquest quadre atentament "La dona a la finestra" de Dalí i a partir de tot això crearàs una història.

1.A. Crea un personatge: 

Qui és aquesta dona? Què nom?
Aquesta dona es na Laura

      És casada, separada, vídua, soltera? Té fills? És una dona sana?
Na Laura te al·lot desde fa temps pero no vol tenir fills perque vol disfutar de la vida i du una vida sana plena de sport 
És la senyora de la casa? Una criada? L'amant?
La casa la han alquilat perque esta de vacances amb el seu al·lot en Juan

Què fa? Descansa de la neteja? Espera l'estimat? Pensa?
Na Lura esta pensant en lo be que li va tot mentres observa a nen Juan

Quin caràcter creus que té? És feliç, està trista?
Na Laura es molt feliç, tot li va molt be derrerament 


1. B. Escriu una història amb la protagonista creada. A la història ha d'aparèixer el moment en què està a la finestra.  Mínim 25 línees.
L'ACTIVITAT CONTINUARÀ...

Na Laura es una al·lota de 25 anys que li encanta el deport i la vida sana en general, el seu al·lot tambe li encanta el deport i molts de pics van a entrenar junts , te un traball estable,temolts de amics  amb la seva familia esta molt be.
Avui na Laura i en Juan han anat cap es aeroport perque han de anar de vacances a les Illes Canaries durant 15 dies.
Quant varen arribar a la casa que habien alquilat es varen trobar amb una casa preciosa de color blanca que estaba situada debora de la mar , quant varen entrar varen deixar les maletes i cuant en Juan va veura la platja desde la finestra va agafar el banyador i va partir cap a la platja , pero la Laura va decicir quedarse en la casa per prepararse per una festa que habien de anar per la nit , cuant va acabar de pentinarsesfrutar de les vistes mentres observaba a nen Juan, en aqueix moment va pensar en lo feliç que era amb ell i en lo be que li estaba anant l'any .
Cuant ja havia acabat va cridar a nen Juan, en Juan es va duchar i es va arreglar per la festa , cuant el dos estaben apunt varen cridar en els seus amics per quedar a las 10 en la platja de las Canteras i despres varen agafar el cotche i es varen dirigir cap alla.
Cuant varen arribar es varen trobar en una festa nudista ,res del que ells es imaginaben  i no sabiensi quedarse a la festa o enasrse a caseva , pero com estaba molt enfora de la casa que havien alquilat i ja estaben alla varen decidir quedarse , pero varen decidir no llevarse la ropa que duien perque els i donaba vergonya.
Va pasar la nit i varen coneixer a molta gent  i com varen beure tant varen acabar sense roba tots disfrutant de la festa , tot anaba be fins que es varen trobar amb els pares de en Juan que estaben en la festa , els seus pares eren una parella molt conservadora i cuant varen veura a na Laura i a nen Juan aixi el varen gafar i el varen du cap a la casa que tenien . 
Al dia seguent no sen recordaven de res pero els pares varen decidir no contarlir res i fer com si no pasassi res.
Pero es dia de la boda de na Laura en Juan la mare va sortir a dirlis un discurs que estaba escrit per ella i va mencionar el dia de la platja en Canaries, ells pensaben que era una broma fins que els seus amics que varen estar en la platja tambe amb ells ho varen confirmar. 
Desde aqueix moment en Juan i na Laura varen decidir no beure mes alcohol mai.
Resultat d'imatges de novios con cara de sorprendidos